15/03/2021

Tips om je raamdecoratie te onderhouden

Het schoonmaken van raamdecoratie is zo’n typisch karweitje dat je blijft uitstellen. Toch is het belangrijk om je gordijnen of lamellen goed te onderhouden, zo blijven ze er steeds als nieuw uitzien. Maar hoe kan je jouw raamdecoratie snel en goed reinigen? No panic, we got you covered! In deze blog delen we onze ultieme Beaura-tips voor het onderhoud van de verschillende soorten raamdecoratie. 

Gordijnen: to wash or not to wash?

Alle gordijnen zijn anders, daarom is het belangrijk om bij de aankoop van je nieuwe gordijnen te polsen naar de wasvoorschriften. Bij de meeste gordijnen is het voldoende om ze regelmatig buiten goed te luchten en ver weg te blijven van water of chemische producten. Wil je toch graag gordijnen die gewassen mogen worden, dan vermeld je dit het best in de winkel. Deze informatie is namelijk een belangrijke factor bij het kiezen van je gordijnen.

Beaura-Tip

Mogen je gordijnen wel gewassen worden, dan is het belangrijk om de wasvoorschriften van jouw gordijnen aandachtig te lezen en op basis hiervan het juiste wasprogramma te kiezen. Gordijnen zijn nu eenmaal delicaat en zo vermijd je onnodige risico’s.

We raden aan om een kort (wol)programma met veel water maar met weinig zwieren en bewegen (maximum 400 toeren) te selecteren, because it’s better to be safe than sorry! Hang ook je gordijnen meteen na het wassen nat op, zo kunnen ze optimaal drogen en beperk je de kreuken tot een minimum. Afhankelijk van de wasvoorschriften kan het soms noodzakelijk zijn om een beroep te doen op een stomerij. Vermeld wel altijd de afmetingen en de samenstelling van de gordijnstof, zo kunnen ze hun reiniging hierop afstemmen.

No-No

Gebruik nooit een droger, dit vermindert namelijk de kwaliteit van de gordijnstof. Zorg er ook voor dat je nooit je wasmachine volpropt, anders krijg je gegarandeerd hardnekkige kreuken die moeilijk uit te strijken zijn.

Rol- en plisségordijnen: weinig onderhoud nodig

Rol- en plisségordijnen vereisen heel weinig onderhoud, het is dan ook meer dan voldoende om ze elke veertien dagen af te stoffen met een plumeau of een droge stofdoek.

Beaura-Tip

Op zoek naar de snelste manier om je rol- of plisségordijnen te reinigen? Search no more, wij zweren bij de volgende methode! Rol het gordijn op en gebruik een zachte doek voor het schoonmaken van de onderlat en het systeem. Rol daarna het gordijn uit en stof de voor- en achterkant af. Indien jouw rolgordijn een zwaardere screendoek heeft, dan kan je deze met een natte doek reinigen.

No-No

Vermijd het gebruik van schoonmaakproducten bij het reinigen van je rol- of plisségordijnen.

Daarnaast bieden lamellen nog tal van andere voordelen: zo laten ze toe om inkijk te beperken of zelfs helemaal af te sluiten met behulp van 1 systeem, terwijl bij andere raamdecoratie hiervoor vaak 2 systemen nodig zijn. Wij raden wel aan om je lamellen om de twee weken te onderhouden, zo kan je een grondige reiniging beperken tot eenmaal per jaar. Gelukkig is deze klus zo geklaard: zichtbaar stof kan je gemakkelijk wegvegen met een plumeau of een antistatische droge stofdoek. Hebben je lamellen toch nood aan een grondiger onderhoud, dan kan je een licht vochtige doek gebruiken. 

Beaura-Tip

De gemakkelijkste manier om je jaloezieën schoon te maken, is door ze te sluiten en ze daarna van links naar rechts, en van boven naar beneden, te reinigen. Daarna sluit je ze in de andere richting en ga je op dezelfde manier te werk.

No-No

Ook bij het reinigen van lamellen gebruik je best geen schoonmaakproducten om beschadiging te vermijden.

Vouwgordijnen: gemakkelijk in onderhoud

Ook vouwgordijnen zijn gemakkelijk in onderhoud. We raden aan om elke twee weken zichtbaar stof te verwijderen met een plumeau of een antistatische droge stofdoek.

Het is ook belangrijk om gordijnen af en toe eens extra goed te reinigen. Voor vouwgordijnen die niet gewassen mogen worden, kan je gewoon een natte doek gebruiken. Voor gordijnen die wel wasbaar zijn, is het belangrijk om ze niet te vaak te wassen. Als je ervoor kiest om ze toch te wassen, dan is het belangrijk om dit volgens de wasvoorschriften te doen of door ze naar een stomerij te brengen. Let wel, vouwgordijnen zitten vast aan een klittenbandsysteem, ga dus voorzichtig te werk bij het losmaken: verwijder het vouwgordijn van de klittenband, haal de baleinen eruit en maak de koorden los.

Beaura-Tip

Hang de vouwgordijnen meteen op na het wassen, de meeste kreuken zullen vanzelf verdwijnen.

No-No

Gebruik altijd een wolwasmiddel en nooit een wasmiddel met bleekmiddel, anders loop je de kans dat je gordijnen opeens een ander kleurtje hebben. Je kiest beter voor een gewoon wasmiddel voor kleurwas. 

Wil je graag extra informatie over het onderhoud van jouw raamdecoratie?

Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, de experts van team Beaura helpen je graag verder!